Dołącz do nas

Naturoterapia w praktyce

Baza artykułów

Wybierz rodzaj materiałów:
97 Artykuły w bazie
Artykuł 03/01/2018

Kurkumina - związek o niedocenianym potencjale leczniczym

Do Europy przywiózł ją w XIII wieku Marco Polo i od tej pory jej popularność - zarówno w kuchni, jak i medycynie - ciągle rośnie. Mowa o kurkumie, niepozornej roślinie o niedocenianym potencjale leczniczym.
Czytaj więcej
Artykuł 03/01/2018

Korzenie żywokostu i mniszka lekarskiego

Dawniej „dmuchawca” stosowano głównie na przeziębienie, drogi żółciowe, albo podczas bolesnych krwawień miesięcznych. Dziś zapominamy o dorobku naszych przodków i musimy uczyć się od nowa. A szkoda…
Czytaj więcej
Artykuł 13/12/2017

Zespół jelita drażliwego – niedoceniana choroba

IBS. ZJD. Zespół jelita drażliwego. Nazwa, która przewija się często w gabinetach lekarskich, między pacjentami, w mediach, szczególnie tych związanych ze stanem zdrowia. Nie mówi niczego i jednocześnie mówi bardzo wiele.
Czytaj więcej
Artykuł 12/12/2017

Nawrotowe infekcje u dzieci – co jest celem terapii?

Czy antybiotykoterapie wpływają na przebieg i nawracalność infekcji? Jaką rolę w organizmie pełni zdrowy mikrobiom? Na czym polega „Nowa Medycyna”?
Czytaj więcej
Artykuł 12/12/2017

Medytacja

Czytaj więcej
Artykuł 12/12/2017

SIBO

Jakie są przyczyny przerostu bakterii w jelicie cienkim? Jakie rodzaje terapii SIBO są rekomendowane dla chorych? Co przewiduje profilaktyka i terapia po zakończeniu leczenia?
Czytaj więcej
Artykuł 08/12/2017

Głóg, kalina, bez, trzmielina i reszta towarzystwa

Zima zbliża się wielkimi krokami i bardzo przydatne stają się przetwory, szczególnie te z jesiennych owoców roślin dziko rosnących. Jesień daje dużo cennych materiałów na przetwory do naszych spiżarni.
Czytaj więcej
Artykuł 06/12/2017

Antyoksydanty w żywności - czy dieta może być "eliksirem młodości"?

Ludzkość od wieków szuka recepty na “wieczną młodość”. Choć do tej pory nie znaleźliśmy przepisu, coraz więcej wiemy o mechanizmach starzenia się. Czy dieta jest jednym z elementów wpływających na ten proces?
Czytaj więcej
Artykuł 01/10/2017

„Rozszyfruj swoją krew”

Książka ta, to esencja wiedzy i doświadczenia. Wyjaśnia podstawowe zasady interpretacji krwi.
Czytaj więcej
Artykuł 01/10/2017

Witamina D3 - nie tylko mocne kości

Wokół witaminy D3 zrobiło się ostatnio niemałe zamieszanie. I bardzo dobrze, bowiem przez wiele lat związek ten był niedoceniany, a jego działanie nie do końca poznane. Dziś to się zmienia - wiemy już, jak wielokierunkowe działanie wywiera ta witamina na organizm i jak ważna jest jej odpowiednia podaż
Czytaj więcej
Artykuł 17/10/2017

Wlewy dożylne

Czytaj więcej
Artykuł 17/10/2017

Ziołowe i naturalne metody wspomagające leczenie depresji

Depresja jest poważnym schorzeniem, które zakłóca nasze codzienne funkcjonowanie. Jak więc sobie z nią radzić? Z naszej praktyki i wiedzy wynika, że pomóc nam mogą w tym zioła – choć...
Czytaj więcej
Artykuł 17/10/2017

Różany toast na zdrowie

Róża to kwiat, który dla większości ludzi znany jest jedynie jako piękna ozdoba. Nie wszyscy jednak wiedzą, ile dobrego dla organizmu przynosz...
Czytaj więcej
Artykuł 17/10/2017

Naturalne metody wspomagające leczenie sarkoidozy

Sarkoidoza jest chorobą o nieznanej etiologii. Z uwagi na duże zróżnicowanie w zakresie postaci oraz nieswoiste objawy jest trudna do zdiagnozowania. To, jaką przyjmuje postać, deter...
Czytaj więcej
Artykuł 11/10/2017

Bezpieczne metody oczyszczania narządów

Regularne oczyszczanie organizmu jest dla naszego zdrowia bardzo korzystne. Dzięki takiej praktyce możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chor...
Czytaj więcej
Artykuł 01/09/2017

Stan emocjonalny rodzica a zdrowie dziecka

Jedną z chorób cywilizacyjnych jest bezpłodność. Szacuje się, że dotyka ona nawet co piątą lub szóstą parę osób starających się o dziecko. Jeśli zaś już uda się zajść w ciążę, szanse, że maluch urodzi się w pełni zdrowy, są niewielkie. Czy na ten stan rzeczy mogą mieć w...
Czytaj więcej
Artykuł 01/09/2017

Surowce roślinne stosowane w leczeniu otyłości i chorób współistniejących

Glukomannan jest prostym w budowie wielocukrem, który nie ulega trawieniu przez ludzkie enzymy trawienne, lecz rozkładany jest przez mikroflorę jel...
Czytaj więcej